duminică, 13 aprilie 2014

XP moare, dar nu se predă

În materialul de faţă voi aduce în discuţie calculatoarele, mai precis mă voi referi la defunctul sistem de operare Windows XP, produsul pentru care Microsoft a încetat să mai asigure suportul tehnic şi de securitate.
Nu voi fi foarte doct, ci voi încerca să mă fac înţeles mai ales de către cei pentru care calculatorul este doar un ocazional amic şi nicidecum un altar la care să te închini toată ziua. Utilizatorul casnic, căci acesta este termenul ce-l defineşte pe un neprofesionist sadea, are instalat pe computerul său personal (PC) un sistem de operare mai ieftin şi, de regulă, incomplet (Home Edition) ca nivel de lucru, sau, cel mai adesea, piratat, copiat ilegal de pe diverse site-uri, cu licenţe mătrăşite (sparte), dar care pot fi perfect funcţionale. Inclusiv aceste variante intrau sub incidenţa actualizărilor (Update) puse la dispoziţţie on-line de către producător, în cazul de faţă Microsoft, după cum, în prezent, orice Windows XP, licenţiat sau nu, a rămas fără asistenţa tehnică.

   Isteria cu vulnerabilitatea utilizatorilor de XP (Literele "XP" provin de la cuvântul englez eXPerience) în faţa viruşilor şi atacurilor cibernetice este reală, dar într-o măsură invinit mai mică decât apocalipsa previzionată prin mass-media, ca formă, plătitp, antenţie!, de promovare a altor produse, mai noi. Ca să ne mai potolim puţin nervii şi înainte de a ne supune calculatorul la tot felul de experimente softiste (de programe), să ne concentrăm pe două aspecte:
  1. În ciuda securităţii integrale în XP, marea majoritate a utilizatorilor şi navigatorilor pe Internet au instalate separat şi independent alte programe pentru protecţia PC-ului, cum ar fi BitDefender, AVG Intenet Security, Kaspersky, Norton etc. Un antivirus bun, cumpărat cinstit şi lăutăreşte, cu licenţă valabilă, s-a dovedit a fi cu mult mai eficient decât oferta Microsoft.
    2. Motorul de căutare (Browser) a fost dintotdeauna punctul slab a Windows-ului. Internet Explorer, căci despre el este vorba, a fost o măgărie marca Bill Ggattes & Microsoft , pentru care, nu cu mulţi ani în  urmă, a şi plătit o gălăgie de bani pentru o amendă record, impusă de Uniunea Europeană.  Nu intru în alte detalii, dar este de reţinut că IE (Internet Explorer) a pierdut teren de la o zi la alta în preferinţele utilizatorilor, care au adoptat cu braţele deschise în special Mozilla Firefox, dar şi altele, precum Opera sau Chrome. Nu numai că erau gratuite, dar s-au dovedit a fi mai fiabile şi mai sigure.

   Prin urmare: schimbăm, sau nu schimbăm veteranul XP? Doar ce am răspuns ceva mai sus: cu un antivirus de încredere, original (BitDefender este printre cele mai bune) şi cu actualizare automată rezolvăm în mare parte problema. Deasemenea, recomand să rămâneţi pe Mozilla Firefox, dar, mai presus de orice, fiţi mai atenţi pe ce site-uri navigaţi, sau ce mesaje pe E-mail deschideţi. Acestea sun principalele căi spre vulnerabilitate despre care facem vorbire acum, de transmitere a viruşilor informatici. Un „Accept” sau un „OK” dat pe titluri incitante, poze atrăgătoare, sau cine ştie ce premii câştigate tam-nisam vă pune „calcul” pe butuci în câteva zile şi va deschide larg porţile hackerilor.
Bine-bine, dar cât vom mai sta cu XP-ul? Deocamdată, sunt prea mulţi „forumişti” care pledează pentru abţinere în faţa programelor Windows 7, Windows 8 şi pentru prea puţin rulatul Windows 8,1. Principalele probleme puse în discuţie ar fi:
   - Sunt mult mai complicate şi pun în dificultate utilizatorii neprofesionişti şi care au depăşit faza adolscenţei.
  - Multe programe utilitare, de regulă cele folosite în scop creativ (design, muzică, film etc) devin incompatibile cu noile versiuni Windows, ceea ce, fără discuţie, face de neagreat renunţarea la XP.
   - Produsele W7, W8 şi W8,1 sunt mult mai scumpe, cu licenţă, şi foarte nesigure cazul celor piratate. A instala un sistem de operare cu erori sau deja virusat va transforma plăcerea din faţa calculatorului într-un adevărat calvar.

   - O ultimă, dar foarte importantă problemă pusă pe tape de către cei ce discută pe site-urile dedicate, adică „forumiştii”, se referă la configuraţia calculatorului. Este foarte posibil ca înaintea „Update”-ului de soft, să fie necesar şi un „Upgrade”  de hard. Mai în clar, schimbarea unor componente din acea cutie denumită generic „Unitate Centrală”. Vizate sunt două componente: Microprocesorul şi Memoria internă. Sigur, dacă nici hard-discul nu este suficient de mare, sau dacă placa video este depăşită ca generaţie pentru o grafică extrem de pretenţioasă, vor fi necesare cheltuieli suplimentare, dar şi consistente.
   Nu dau alt sfat decât să „deschideţi ochii” înainte de a deschide punga! Nu este cazul să disperaţi şi să vă luaţi după gura lumii pentru că Microsoft v-a lăsat baltă cu XP-ul, dar nici nu ignoraţi pericolele on-line. Totuşi, atunci când va fi să fie făcută schimbarea sistemului de operare, verificaţi înainte sursa şi calitatea noului program, dar şi priceperea celui ce vă „ajută” cu instalarea. După...ar putea fi prea târziu şi prea costisitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.