duminică, 28 noiembrie 2010

Căpşuni pentru căpşunari şi capsomani

În două publicaţii diferite, două firme diferite îşi făceau reclamă pentru acelaşi produs: Căpşuni Gigant. Despre una dintre aceste firme am mai scris cu ceva timp în urmă, deci ar trebui deja să vă fie cunoscute "tunurile" comerciale pe care le dă, contând pe naivitatea amatorilor de câştiguri cu bagheţica magică. Tocmai pentru că mi-a fost dat să citesc în anunţ "Direct Office" s-a aprins beculeţul roşu al alarmei, fapt pentru care m-am interesat pentru voi.
Legătura amintitei firme şi a alteia din Oradea cu căpşunile ce cresc cât tufele şi rodesc jumătate de an este una singură: ESCROCHERIA Cu numai 29 RON pe 5 răsaduri în cazul primei firme şi cu 44 RON (tot pentru 5 stoloni) în cazul orădenilor de la "DIS MC", puteţi obţine în balcon sau grădină căpşuni gigant, de dimensiunea unui măr nu prea mare, începând cu luna iunie şi până în noiembrie, când, probabil, doar bruma le mai potoleşte recolta abundentă.
Haideţi să vedem şi cum stau lucrurile în mod real cu acest soi "Mount Everest", magistrală descoperire a unui horticultor francez! Iată mai întâi părerile unor păcăliţi (textele sunt preluate copy/paste, fără nicio intervenţie):

"In ultima vreme au aparut pe piata capsuni urcatoare si uriase.
Am cumparat din cele urcatoare de la o firma din Oradea.
Din pacate, din 5 fire a prins unul, dar nu il vad sa se ridice...
Mai are cineva asa ceva? Cum s-au dezvoltat la voi? "


"A cumparat si maica-mea in urma unei reclame in revista practic adresa este tot din oradea ,10 fire =51 ron ,s-au prins 4 dintr-un soi ,una a facut 4 fructe care n-au ajuns sa creasca /coaca . nici vecina ei nu a avut succes iar postaritei care a luat 20 i s-a prins una.."

"Asa gandeam si eu. Probabil le spun "cataratori" pentru ca or fi urcat ei artificial stolonii (organe de inmultire vegetativa) plantelor, prin legare, tutorare etc.
Ma indoiesc ca Fragaria sp. se poate dezvolta in inaltime... cat sa fie numite cataratoare."


V-aţi cam lămurit, nu? Nu au fost toate comentariile, dar nici nu au fost diferenţe mari de opinie. Hadeţi să vedem şi punctul de vedere a unui specialist de la Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS):

"Ţinand cont de caracteristicile de gen la Fragaria, este putin probabila obtinerea unor varietati cu portul mai inalt de 40 de centimetri. Nici chiar in urma unor hibridizari interspecifice (cu alte specii, n.a.) nu se pot obtine plante viabile care sa fructifice." Text preluat de pe site-ul ISTIS

Inspecţia Naţională pentru Calitatea Seminţelor( INCS), adică autoritatea naţională oficială desemnată pentru controlul şi certificarea calităţii seminţelor şi a materialului săditor, nici măcar nu avea date referitoare la soiul de căpşuni "Mount Everest" sau despre un alt soi de "căpşuni căţăratori".



Apropos! O căpşună cu frişcă, ceva...? Moca!

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.