miercuri, 11 mai 2011

Iaurturi probiotice




   Cu ceva timp în urmă am primit pe E-mail un text care avea titlul "Iaurturi probiotice". La acea vreme am trecut peste acest mesaj fără să-l bag în seamă, gândindu-mă că o fi cine ştie ce altă inepţie pusă în circulaţie pe net, cu cine ştie ce sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă, viaţă lungă şi tinereţe fără bătrâneţe. În ceea ce priveşte latura lactatetelor din meniul meu, am o regulă simplă şi clară, fiind şi condiţionat de o oarece repulsie faţă de lapte, de laptele dulce, indiferent că o fi direct de la ugerul vacii sau pasteurizat cu mama tehnologiilor. Nu-mi place şi pace. Cu iarturile şi smântânile, hmm!, am câteva fixisme. Să fie grase şi cât mai nedietetice, să fie cât mai româneşti şi cu cât mai puţină reclamă. În consecinţă, m-am fidelizat pe o marcă căreia îi voi pomeni numele fără teamă de CNA cum că i-aş face reclamă ascunsă: "Napolact Cedra - Iaurt din lapte de oaie şi bivoliţă, 7% grăsime". Nu mă crăcănez cu discuţia şi spre brânzeturi, ca să nu mă abat total şi definitiv de la intenţia de bază a temei preconizate.
   Aşadar, spuneam că acele "Iaurturi probiotice" n-au reuşit să-mi reţină atenţia într-o primă fază, numai că, într-o altă conjunctură, subiectul avea să-mi ajungă iarăşi pe la urechi. Nu mi-a plăcut ce aveam să aud, dar nici nu prea înţelegeam, pentru că, aşa cum ne stă nouă în obicei, vorbeau trei, patru inşi deodată şi de-a valma, iar eu trebuia să mă mulţumesc cu frânturi de fraze şi de cuvinte, din care n-au lipsit: vagin, căcat, fecale, bacterii şi alte grozăvii care, dacă aş fi fost mai sensibilos pe la fiere, cu siguranţă le ofeream porţie dublă de vomă. Ajuns acasă am încercat să aflu cât mai multe, din cât mai multe surse, tocmai pentru a evita capcana a nu ştiu cărui deştept care le ştie pe toate, lansând pe Internet cine ştie ce fantasmagorie. Vă voi reda prin Copy/Paste cele aflate, fără să intervin în texte, însă pe lângă ilustraţia postată cu titlu personal, vreau să fac o rectificare: Titlul iniţial este o glumă, fraţilor. Este prea doct. Trebuie spus clar, de-a dreptul, franc, pe şleau şi pe faţă că de-o fi să mâncăm căcat cu toţii sau să ne pupăm în cur pe bune, nu numai că vom scuti nişte bani, dar, măcar asta, vom şti că-i natural cu siguranţă.

Iaurturi probiotice
   Putina lume stie ce mananca. Si mai putina lume citeste ambalajul la ce mananca. Iar si mai putina lume are notiuni de microbiologie. Iaurturile probiotice - inventia concernelor americane - spre exemplu, contin bacterii care nu au fost folosite inainte nicioodata in alimentatie. Una din acestee bacterii este specia "Bifidobacterium
bifidum". Aceste bacterii se gasesc de fapt de obicei in flora vaginala, in rect, si in tractul uro-genital, in excremente de porci si alte animale. Aceste bacterii nu sunt prezente in mod normal niciodata in intestinele subtiri, in stomac sau in gura, in afara ca omul a facut contact direct cu cele de mai sus. Aceste bacterii bifide nu supravietuiesc de regula acidului din stomac atunci cand sunt ingurgitate pentru a nu perclita flora din intestine, in special din cel subtire.
   Concernele nu numai ca ni le-au introdus in iaurturi, insa mai le-au si modificat genetic ca sa supravietuisca acidul din stomac. De aici se vede si reavointa si perversitatea celor care le-au destinat pentru consumul inconstient al umanitatii moderne. Prin intermediul iaurtului "probiotic" folosit ca un cal troian microbilogic aceste bacterii vaginale si fecale modificate genetic ajung in intestinul subtire al omului. Si acest lucru care duce automat la tot felul de probleme ulterioare caci prin ele se schimba automat flora naturala care este inlocuita cu o flora tipic vaginala. Danone & Co va creeaza deci un fel de flora vaginala in intestine, ceva contrar naturii umane si cu efecte nocive pt. sanatate.
   Cunoscutul specialsist in technica alimentara Udo Pollmer, care apare des la televiziunea germana ca specialist in domeniu pe teme de alimentatie, a facut cunoscut acest fapt in una din cartile sale. Insa cui ii pasa, putini stiu inca. La televizor el insa nu poate vorbi de asa ceva si nici nu este intrebat. Nu.-i de mirare la cat se castiga cu reclama la iaurturile probiotice de catre posturile de televiziune. Cum sa-ti alungi clientii ?

   "Bacteriile profane de iaurt insa nu au obiceriul sa se lipeasca de peretii intestinelor caci ele traiesc din lapte proaspat si nu din lucrurile digerate. Pe de alta parte bacterrile probiotice nu sunt in stare sa faca lapte gros caci aceasta sarcina o au bacteriile lactoacide. De aceea pertioasele bacteri (probiotice) se introduc amesteca pe alta cale, ulterior, in iaurtul deja fermentat." (Udo Polmmer)

   "Bacterii din fecale, din secretii vaginale sau din bacterii care au fost izolate vreodata la pacienti, bacterii care dupa microbiologul alimentar Prof. Michael Teuber reprezinta noi specii. Bacterii la care lucreaza si tehnologii genetici, care provin din fecale de porc sau din intestine de sobolani. Bacterii a caror specie nici nu este definita clar si care au fost testate fara scrupule si la sugari. Aici trebuie specificat ca bacteriile bifide pot fi si patogene, asa cum avertizeaza specialistul elvetian. Une bacterii bifide pot provoca carii si chiar meningita" (Udo Polmmer)

   Deci aceste bacterii nici macar nu pot produce iart din lapte ! Ele sunt amestecate in iaurt dupa ce acesta a fermantat.

   "Consumul produselor probiotice pot deci sa afecteze flora intestinala. Pentru microbiologi acest lucru nu este o surpriza. La urma urmei nici o bacterie nu are chef sa se lupte cu alti patogeni. Bacteriile se cearta mai degraba cu rudelele lor, care au aceleasi preferinte alimentare la trocul cu mancare. Si intradevar, indicii despre efectul nociv al produselor probiotice nu lipsesc. In anul 2000 presa germana scria "iaurturile probiotice pot periclita viata." Cauza acestor scandaluri era un congres medicinal in Birmingham unde imunologul vienez Dr. Wolfgang Graninger isi prezentase rezultatele cercetarilor. Conform acestora, iaurturile probiotice pot duce la persoanele cu sistemul imunitar slabit la boli periculaose ca meningita, penumonie sau septicemie. La acest congers a fost prezentat cazul unui diabetic mai in varsta care a primit de la consumul de probiotcie un abces la ficat si care a putut fi salvat doar prin operatie. Seful spitalului vienez, Dr. Elisabeth Pittermann a scos dupa aceasta intamplare iaurturile probiotice din menu-ul spitalului. Firma Scheitz din Andechs care produce iaurturi ecologice a eliminat bacteriile probiotice din lista de ingrediente. Cine vinde cu placere produse care contin bacterii, care atunci cand sunt gasite de specialistii in igiena reprezinta o dovada de contaminare fecala ?" (Udo Polmmer)

   Problema si mai mare este ca de la introducerea "proboticelor" concernele au convins, incetul cu incetul, ori prin persuativitatea tipic americana ori prin pretul mai ieftin al culturilor acestea, cam toti producatorii de iaurturi - indiferent ca este probiotic sau nu - sa foloseasca tot aceste bacterii nocive la preparat iaurtul - asa ca este greu de gasit inca un iaurt natural facut cu bacterii traditionale. Bacteriile traditionale folosite la facut iaurtul proveneau inainte de la vitel sau vaca. Dupa Pollmer ele se numesc Streptococcus thermophilus si Lactobacillus bulgaricus.
   In Germania este acum foarte greu de gasit un iaurt care sa nu aiba culturi bifide. Cu alte cuvine este greu de gasit un iaurt care nu este produs din bacterii vaginale si fecale. Mancam caca...fara sa stim, fiindca ii credem orbeste pe cei care fac reclama la TV. Asta e.
   In Google este intre timp extrem de greu de gasit un articol din care sa reiasa evident ceea ce acum cateva decenii era bine cunoscut despre aceste bacterii, insa daca cititi carti mai vechi sau cautati cu grija puteti vedea ca aceste bacterii nu au nimic de-a face nici cu iartul, nici cu intestinele si ca fac cu adevarat parte din flora altor organe. Toate articolele moi despre aceaste bacterie mint cu nerusinare sau au preluat minciuna de la altii.
 
   De exemplu mai jos, o firma vinde un product cu aceleasi bacterii bifide pt. flora vaginala, idem cu cele care se gasesc si in iarurturile probiotice de la Danone & Co. In general se stie sau cel putin stia ca flora vaginala si cea din intestine este complet diferita. Insa in ziua de azi cine mai gandeste ? Toata lumea crede. Cam orbeste. Daca cineva foloseste aceleasi bacterii pt. stomac si pt. vagin, ceva trebuie sa fie gresit, nu credeti ? Mai jos, alb pe negru.
 
 
  
   De partea cealaltă, producătorii se gândesc la binele nostru şi, la rândul lor, mănâncă şi ei puţin căcat, nu cu linguriţa, ci, direct şi masiv, cu polonicul:
 

Iaurtul si ColonHelp

Mic dejun sanatos. Pranz rapid. Cina usoara. Acesta poate fi iaurtul, caracterizat de nutritionisti drept un aliment viu, un aliment care stimuleaza imunitatea. Iaurtul este un produs fermentat, obtinut din lapte de vaca, de capra, de oaie, de bivolita sub actiunea unei microflore specifice - lactobacteriile Lactobacillus bulgaricus si Streptococus termophilus). Acestea se gasesc in stare vie pe toata perioada de valabilitate a iaurtului si stimuleaza refacerea florei intestinale distrusa de alimentatia dezechilibrata sau de abuzul de medicamente, in special de antibiotice.

Cum actioneaza probioticele din iaurt?

  • Repopuleaza cu bacterii prietenoase intestinul, dupa ce acestea au fost distruse de abuzul de antibiotice;
  • Ajuta digestia si combat anumite afectiuni cauzate de bacteriile neprietenoase;
  • Previn si trateaza diareea chiar si pe cea virala cu rotavirus (este cel mai frecvent virus cauzator de diaree la copii);
  • Opresc popularea tractului gastrointestinal cu bacterii parazite;
  • Usureaza simptomele sindromului de colon iritabil sau ale bolilor cronice inflamatorii (boala Crohn si colita ulcerativa);
  • Previn si /sau reduc recurenta infectiilor vaginale si a infectiilor tractului urinar;
  • Imbunatatesc absorbtia lactozei la persoanele cu intoleranta la lactoza;
  • Maresc raspunsul imun; studiile au aratat ca iaurtul din lapte care contine lactobacilli sau bifidus suplimentar poate sa imbunatateasca raspunsul imun natural;
  • Ajuta la tratamentul infectiilor respiratorii precum sinuzita, bronsita sau pneumonia;
  • Scad riscul alergiilor; exemplele includ astmul, alergiile alimentare la lapte, reactiile dermatologice sau eczema;
  • Au efect in reducerea nivelului de colesterol;
  • Reduc riscul recurentei cancerului de vezica o data ce aceasta tumoare a fost tratata; este nevoie de mai multe studii in acest sens.

Bifidobacteriile

Pentru a fi siguri ca organismul nostru primeste bacteriile necesare, ar fi bine sa alegem un iaurt care pe langa cele doua lactobacterii specifice mai contine si bifidobacterii. Aceste bacterii ne populeaza intestinul inca din primele zile de viata. In timp, acestea dispar si microflora sanatoasa creata de ele este inlocuita, in functie de obiceiurile alimentare, cu o microflora nesanatoasa, de putrefactie. De aceea, o cura de 1-3 luni, in care iaurtul este asociat cu suplimentul de fibre ColonHelp, poate reface flora intestinala prietenoasa.

   Ca de obicei, am pus faţă-n faţă "probele" combatanţilor. Nu eu sunt cel care judecă, nu eu vă voi da sfaturi, ci doar vă pun la dispoziţie informaţiile. Ce veţi face cu ele? Va decide liberul arbitru al fiecăruia.

6 comentarii:

  1. Cat adevar si cata reclama se gaseste prin magazinele noastre,e un subiect care nu s-ar epuiza niciodata de pe galantarul bucatariei noastre.Un lucru e cert.Colonhelpul e bun.Curata,dezintoxica,ajuta la normalizarea scaunului,etc.personal am facut cura dar nu cu iaurturi din comert, ci,cu clasicul lapte prins sau chisleagul nostru facut in casa din lapte naturel de vacutza.Ne-a facut atat de bine ca pot certifica cu analize.Eu ca si Toma necredinciosul,avand o cantitate de colesterolo genetic in mine care nu mai vroia sa intre pe descendenta curba dupa atatea simvastatine,am facut analize inainte si dupa.rezultatul?exceptional.Nu tu colesterolo,LDL marit,trigliceride sau ma rog tot cortegiul acela incercuit de analize proaste.gata domle s-a reglat profilul lipidic naturel fara medicamente de sinteza.Asa ca dati-i inaimnte cu iaurt mnatural,lapte batut si colon help.

    RăspundețiȘtergere
  2. Marga, dar moşii şi strămoşii noştri, neangajaţi pe la Danone şi altate Dandanale, îşi rezolvau problemele digestive exact cu "lapte prins", "lapte covăsit" şi alte lactate, dar curate şi nepasteurizate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut,

    la fel cum ai mentionat si tu, am auzit si eu cu alte ocazii despre iaurturi probiotice dar pana astazi nu m-a interesat sa aflu mai multe detalii.
    Astazi insa, cautand sa aflu ce sunt "iaurturile probiotice" am dat peste postul tau .. nu pot sa ma pronunt inca daca ar trebui sa fiu pro sau contra iurturi probiotice. Voi incerca sa ma documentez mai aprofundat (sa caut cartea domnului Udo Polmmer, sa caut stirile din germania cu privire la nocivitatea iaurturilor probiotice etc. )
    Insa la prima cautare pe google, am gasit si articolul de mai jos pe un site de profil medical :
    http://www.sfatulmedicului.ro/Suplimente-nutritive/probioticele-minunea-din-noi_8918

    ei mentioneaza aici ca "bacteriile probiotice sunt la fel de naturale pentru organismul nostru ca sangele, intrucat ne nastem cu ele si ne populeaza flora din cavitatea bucala, caile respiratorii, stomac, intestine si din aparatul uro-genital pe tot parcursul vietii. "

    ce parere ai?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai întâi de toate, îţi mulţumesc pentru vizită şi comentariu! Am citit materialul pentru care mi-ai trimis link-ul respectiv. Am făcut-o (lectura)cu atenţie, dar nu m-a convins mai mult decât altele. Acesta nici măcar nu este semnat, aşadar...
      Deşi am subliniat în şapoul materialului postat de mine că am o contribuţie minimală în dezbaterea pe tema acestor iaurturi, mă declar un fidel adept al conceptului cum că fiecare individ va decide cu liberul său arbitru dacă va consuma sau nu aceste produse. Măcar să o facă în cunoştinţă de cauză, nu-i aşa?

      Ștergere
  4. Felictari pentru post.
    Va recomand si eu cateva informatii utile zic eu:

    - http://cuibus.ro/blog/atentie-la-iaurt.html

    - http://cuibus.ro/blog/rechizitoriul-necrutator-al-presedintelui-comisiei-de-sanatate-a-consiliului-europei.html

    - http://cuibus.ro/blog/apelul-dr-rath-catre-poporul-german-si-popoarele-europei.html

    - http://cuibus.ro/blog/alan-watt-viitorul-a-fost-planificat.html

    - http://cuibus.ro/blog/thrive.html

    CARPE DIEM! Sa auzim numai de bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Cuibus! Am făcut un adevărat tur de forţă pe site-ul tău şi-mi face mare plăcere să te felicit pentru munca depusă şi pentru rezultatele obţinute!
      Într-adevăr, "Carpe diem!", cu atât mai mult cu cât partea a doua a zicerii lui Horaţiu pare din ce în ce mai veridică: "Carpe diem, quam minimum credula postero!"

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.