sâmbătă, 19 octombrie 2013

Dormeo - salteaua de coşmar

   Este ştiut de când lumea că "reclama este sufletul comerţului", cu referire la faptul că orice produs poate fi vândut dacă este bine promovat. Pe de altă parte, comercianţii mai puţin dispuşi să risipească banii pentru publicitate, erau adepţii zicalei: "Marfa bună îşi face singură reclamă". Aceste două concepte de marketing, ambele adevărate, le voi completa cu o cugetare a lui Edgar A. Shoaff: "Publicitatea este arta de a face minciuni gogonate din jumătăţi de adevăruri". El, Edgar, a spus-o prea academic, dar, deh, el a fost ditamai scriitorul. Eu, mai neaoş la gândire şi vorbire, am spus de mii de ori celor din familie, prietenilor sau, pur şi simplu, unor terţe persoane pe care le vedeam întâia dată că reclama se bazează pe naivitatea clientului, care, prin girul său de încredere devine victimă sigură în jungla comercială.
   De data asta voi comenta despre celebrele saltele Dormeo, şi asta nu pentru că minunea gimnasticii româneşti, Nadia Comăneci, şi-a burduşit buzunarul contra reclamei televizate, ci pentru un motiv mult mai simplu: mama mea. Ca orice om cu probleme de sănătate pe la oase şi articulaţii, mama a sperat că o astfel de saltea îi va transforma somnul într-un vis, iar la trezire va fi într-o formă de atlet. Şi-a luat ochii de la televizor şi a pus mâna pe telefon, comandând o saltea cu pentru care avea să plătească puţin peste 1000 de lei, luând în considerare faptul că dimensiunea saltelei nu era gigantică, ci pentru o persoană şi jumătate.

    Am dormit şi eu pe noua saltea Dormeo, însă, fără să fiu un cârcotaş profesionist, m-am trezit mai obosit decât la culcare. În primul rând m-a deranjat teribil chestia aia cu "memoria" saltelei. Nici vorbă de ergonomie, ci, dimpotrivă, te simţi permanent, cum să spun, învăluit, îmbrăcat, parcă luat în braţe de saltea. Poate că în prima parte a somnului nu ar fi cine ştie ce deranj, numai că, peste noapte, disconfortul devine agasant şi simţi că te sufoci, că nu-ţi respiră corpul, că n-ai spaţiu. Mama, nici nu m-a mirat, a ripostat la modul: "Ţii se pare, este foarte bună!"
   Nu a trecut prea mult timp (cam şase luni) până la momentul în care mama se văita mai abitir că o dor toate oasele. Mai mult decât atât, mi-a arătat o chestie care m-a lăsat interzis: platforma patului era umedă de-a binelea. Nu înţelegeam fenomenul sub nicio formă. Ca uimirea să-mi fie şi mai mare, îmi arată ţinuta de noapte, adică pijamaua, şi tot aşternutul, care erau puse la uscat în curte. "Măi, mamă, a plouat în casă?",  întreb eu cu o faţă de intelectual. Nici vorbă, ci doar a transpirat pe timpul nopţii într-un asemenea hal, că nici o saună nu scotea atâta apă din mama.
   Necazurile nu s-au oprit aici, deşi devenise un ritual obligatoriu ca în fiecare dimineaţă să usuce pijamale, să ridice salteaua şi să şteargă condensul de pe platforma patului. Salteaua Dormeo, tratată cu tot felul de rahaturi, conform reclamelor, începuse să...mucegăiască. Pe ambele suprafeţe ale saltelei s-au format colonii de fungi, de culoare neagră. Orice tentativă de a fi curăţată a fost sortită eşecului. Cultura de mucegai devenise suverană. Pun mâna şi citesc Certificatul de garanţie. Mai mult decât o "garanţie de zece ani pentru forma saltelei", mai aveam să aflu că este o: "Saltea ortopedică fermă pentru susţinerea coloanei. Tratată cu extract de aloe vera, pentru un somn liniştit şi revigorant. Are proprietăţi ortopedice şi anatomic benefice pentru sănătatea ta. Asigură adaptare perfectă şi susţinere optimă a coloanei în timpul somnului". Să nu te lase nervii? Dai o roabă de bani ca să fii prostit pe de-a dreptul. 

 Poza n-am pus-o sub influenţa admirativă, ci provocat de minciuna cu...răcoreala.

   Indiscutabil, produsul trebuia returnat. Deşarte speranţe. Mai întâi de toate, salteaua trebuia trimisă, pe banii clientului, la sediul lor. Acolo, o echipă de experţi urmau să analizeze cauzele şi motivele pentru care s-a întâmplat ce s-a întâmplat, însă, din start, au exclus o posibilă vină Dormeo. Bine, fraţilor, dar a cui este vina? A urmat o discuţie sterilă şi lipsită de orice perspectivă pentru client, căruia, pe fond, îi revenea întreaga vină, căci nu a respectat regulile de exploatare:
- Patul nu a fost corespunzător
- Clientul nu trebuia să doarmă
- Clientul nu trebuia să transpire
   Da, sunt de acord că vina aparţine clientului, care de fapt, nu trebuia să devină client. Mai pe şleau, nu trebuia să o cumpere! Aviz amatorilor:
   Probabil sunteţi curioşi cum am rezolvat problema, nu? Simplu şi eficient. Am achiziţionat o altă saltea, de trei ori mai ieftină, clasică, pe plasă de arcuri, iar pentru ca mama să scape de coşmarul unei investiţii neinspirate (nu spun proastă, că-i mama), salteaua Dormeo a fost pusă în stradă, să o ia cine vrea. N-a vrut-o nimeni!

30 de comentarii:

  1. Salut, si noi am patit la fel cu salteaua noastra! Deci... ce clar ca are ceva salteaua!!! Mai nasol e ca te poti imbolnavi si nu stii de ce!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îţi mulţumesc, Daniel, pentru comentariu! Într-adevăr, salteaua are exact ce are orice spumă poliuretanică, pe scurt burete: împiedică aerarea, de unde rezultă supraîncălzirea.

      Ștergere
  2. Si eu am patit la fel cu salteaua...
    Plus ca angajatul lor a incurcat comenzile si a trimis o alta saltea,nicicum cea pt care cica imi facuse reducere de sarbatori si pt ca...sunt client fidel!!!CE CLIENT FIDEL???CUMPARAM PRIMA DATA DE LA EI:))))
    si cand am cumparat-o,mi-au spus ca daca nu sunt multumit,va veni curierul sa o ridice....apoi,la 15 zile de folosire,cand am returnat-o,mi-au spus ca ei nu au cum sa trimita curierul,SI CA TREBUIE SA PLATESC DIN BANII MEI RETURNAREA!!!foarte interesant....
    Voi gresiti,noi platim!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru comentariu, Florinel! Dincolo de pagubă, poanta cu "fidelitatea" este magistrală.

      Ștergere
  3. Saltelele TED bulgaresti sunt cele mai bune de piata, eu am una de 10 ani si e tot ca noua... dar din pacate nu prea se mai gasesc . Eu nu prea inteleg de ce Dormeo , o saltea care este numai din burete, ajunge sa aiba un asemenea pret colosal .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Horia, mulţumesc pentru comentariu! Ca şi alte multe produse de pe piaţa românească, Dormeo are un plan de marketing simplu şi eficient: Publicitate agresivă şi lipsa de reacţie negativă a pieţei vis-a-vis de produsele comercializate.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. NU cumparati de la TOP-SHOP, au produse de calitate proasta si riscati sa dati banii aiurea.

      Ștergere
  4. da articolul este foarte la obiect. Am cumparat asaara de la Kaufland..o perna!!! redusa??? doar 59,xx lei oribil un burete fara memorie, doar bun sa il dai merau jos din pat. Nici vorba sa poti sprijini gatul si capul. Ce mai proasta afacere. Sper sa mi-o primeasca inapoi. Dar dumul pana la magazinul de unde am cumparat-o timpul pierdut si noaptea proasta in care mai mereu aruncam asa sisa perna ergonomica cu "memorie" care memorie? adduce doar dementa senil sau Altzheimer dupa ceva nopti in care incerci sa te acomodezi! cu o bucata de burete prost gandita...in pat. Apropo cine are diferenta dintre umeri gat si cap pe masra ecelei perne. O foarte proasta alegere??? Inca nu au falimentata? Mare e prostia romanului care cumpara tot ce face reclama. SCUMP.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Gabriela, pentru vizită şi comentariu! Am spus şi am scris deseori despre faptul că afacerile prospere au la bază suferinţa medicală, fudulia şi naivitatea. Uite câte aşa zise medicamente sunt vândute şi care au ca "ţintă" exact problemele medicale cele mai dureroase şi greu, dacă nu chiar fără vindecare.
      Astfel de comentarii pot fi de ajutor celor care, deocamdată, nu au fost păcăliţi.

      Ștergere
    2. ...si pana la urma de unde si ce saltea sa-ti iei fara sa te doara oasele?

      Ștergere
    3. Iti pot recomanda cu incredere http://www.noapte-buna.ro/ , distributor autorizat de saltele Domusflex. Rezista foarte bine in timp, referitor la ce saltea depinde de la persoana la persoana. Oricum, acum e la moda sa iti iei saltea cu memory, desi tot cele cu arcuri sunt mai bune. Asta e, suntem victimele publicitatii.

      Ștergere
  5. In legatura cu "....Mai mult decât atât, mi-a arătat o chestie care m-a lăsat interzis: platforma patului era umedă de-a binelea. Nu înţelegeam fenomenul sub nicio formă."....nu este "vina" saltelei ci a...voastra?....de ce?...pentru ca trebuia date gauri de aerisire pe suprafata pe care statea salteaua. Fara aerisire s-a creat acea umezeala care a generat mucegai.

    RăspundețiȘtergere
  6. În principiu, au dreptate, numai că: 1. În reclama saltelei este menţionată tocmai această proprietate a produsului de ventilare. 2. Salteaua poate fi achiziţionată şi de persoane care aveau în prealabil patul, dar cu platforme neperforate. Acesta nu a fost avertizat de către producătorul Dormeo. 3. Nicăieri în prospect nu este menţionat riscul mucegaiului, în nicio condiţie sau stare de fapt, deci clientul cumpără în necunoştinţă de cauză.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mucegaiul apare in incaperi unde: deja exista pori de mucegai (pereti, podea) sau unde nu exista aerisire buna si este umezeala (codens). Daca camera prezenta asemnea aspecte iar lemnul patului avea mucegai fii sigur ca nici o saltea nu rezista astfel.Orice saltea din burete se intoarce o data la 3 luni pe o parte pe alta. Camera trebuie foarte bine aerisita in fiecare dimineata si NU trebuie sa existe umezeala. In cazul tau a fost asa?....stiu produsele de la top shop sunt china si au calitate proasta.

      Ștergere
    2. Ceea ce spui tu, sunt chestiuni ştiute. Mai mult, divulg secretul că am o firmă de consultanţă, proiectare şi execuţie amenajeri şi decoraţiuni interioare, deci, cred eu, am ceva habar. Problema ridicată de mine în articol se referă strict la procedura de vânzare - informare - garanţie a unui produs către un client, care cumpără în necunoştiinţă de cauză, după care rămâne cu buza umflată şi buzunarul gol.

      Ștergere
    3. la mine a fost totul nou... casa, pat, platforma inclusiv salteaua ,,minune" pe care scrie clar ,,a nu se intoarce" deci nu vad motivul ptr care a mucegait....plus de asta zici odata la 3 luni se intoarce...dupa 2 luni mi-a mucegait. bani aruncati aiurea pe un lucru care este departe de ceea ce pare....

      Ștergere
  7. Este mentionat ca salteaua se foloseste cu somiera sau cu platforma perforata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lee Loo, cred că am citit prospecte diferite. În momentul în care am făcut demersurile pentru garanţie am citit şi răscitit acele puţine cuvinte din broşura ce a însoţit produsul. În plus, vizionează spoturile publicitare şi vezi dacă sunt menţionate pe undeva somiera sau platforma perforată, astfel ca orice client să ştie la ce se poate aştepta după achiziţionarea saltelei. Să fim serioşi!

      Ștergere
    2. mda...intr-adevar nu scrie nimic despre somiera...si eu in prima faza m-am gandit la asta si de asta se si ,,agata" ei plus ca eu am avut cu ei un conflict ptr garantia de 15 ani....si cu greeeeu am obtinut o garantie de 2 ani ptr salteaua ,,minune" ....de 15 ani...cu totul altceva....dar desi sunt in garantia ,,enorma" de 2 ani...mi-au spus de somiere si bineinteles cum ai spus si tu in articol...clientul este de vina ptr ca nu are somiere !!!! si are platforma persorata decat la capete....

      Ștergere
  8. Buna ziua . Si eu am aceeasi problema cu salteaua ..mi-a mucegait intr-un hal....nu am ce sa-i mai fac...sub saltea este o adevarata ,,piscina" ...am incercat sa pun o platforma din placaj nelaminat sau cum naiba ii spune, fara parte lucioasa si macar nu mai se mai face condesul ala sub ea...cred ca absoarbe ala ,nu stiu....partea proasta este ca are si un mirooos....pppfff ...i-am facut cate poze si am sa imi caut dreptatea pe la protectia consumatorului ceva...poate am sa reusec...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anca, îţi mulţumesc pentru comentariu şi sper să fie de folos şi altor cititori.

      Ștergere
  9. Am luat de la Top Shop 2 produse - Delima Chooper si acea presa de usturoi alba , tot Delimano . Presa de usturoi am folosit-o acum cateva zile si dupa 2 capatani de usturoi , unul dintre manere e aproape rupt . Referitor la chooper , am incercat sa maruntesc 2 cepe , taiate in 4 si puse in bol ... nici gand de asa ceva ... am scos cutitul si la o analiza a lamei am constatat ca nu are nici cea mai mica urma de ascutire. Daca mai pun la socoteala si faptul ca dupa 1 minut aparatul miroase deja a ars , ma duce cu gandul la o alta porcarie. O matusa si-a luat acea rasnita electrica de sare / piper ... rotile dintate care sparg sunt si ele ... tot de plastic si dupa 3 luni s-au stirbit ... la gunoi, bineinteles.
    Am luat legatura cu TopShop ... schimbarea chooperului se poate face , dar cu pretul a 40 ron ( taxa curier ) platiti de mine ... presa de usturoi a avut cica doar 30 zile garantie... nu conteaza ca l-am folosit dupa aceste 30 zile si decat o singura data ... nu poate fi inlocuit ... de asemenea si rasnita de sare / piper .
    Daca mai pun la socoteala ca am si o saltea Dormeo I memory cu acea tesatura de argint ...a fost undeva la 1600 ron acum un an si ceva , care desi a fost intoarsa o data pe luna , pe una dintre parti s-a deformat , care ma face atat pe mine cat si pe sotie sa ne trezin dimineata cu tot felul de dureri de oase ... ce sa mai spunem ? Niste HOTI !!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Oare cei de la TopShop sunt de vina?Si eu am comandat doua pilote plus doua perne cadou.Bineinteles ca am primit numai pilotele.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu am patit-o cu dry cooker, atat cea teflon cat si delimano. O porcarie!

    RăspundețiȘtergere
  12. aveam de gand sa cumpar un topper saltea-multumesc mult pt informatii.

    RăspundețiȘtergere
  13. Tocmai caut si eu o saltea buna, va multumesc ca m-ati scutit de a face o investitie proasta. Aveti idee ce saltea ar fi mai buna?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  14. Si tigaia delimano e groaznica si o caruta de bani...tot mai sfinte sunt cele de la tefal...cat despre topere m-ati linistit....tocmai vroiam sa achizitionez una.

    RăspundețiȘtergere
  15. Si tigaia delimano e groaznica si o caruta de bani...tot mai sfinte sunt cele de la tefal...cat despre topere m-ati linistit....tocmai vroiam sa achizitionez una.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.