marți, 3 iunie 2014

Alo, aici Yahoo!

    De o bună bucată de vreme, numerele de telefon au devenit o obsesie pentru anumite site-uri, însă mă voi referi doar la două, Yahoo şi Google, fiind de notorietate în lumea traficului de date şi care au în custodie câteva sute de milioane de conturi e-mail ale utilizatorilor înregistraţi de-a lungul anilor.
   „Formularul” pentru deschiderea unui cont de utilizator era cât se poate de simplu. Nu dura cine ştie ce timp pentru completare şi nici nu îţi erau solicitate cine ştie ce date personale. Aparent, căci cei cu pricepere mai multă între ale I.T-ului (Information Technology)ştiu că orice calculator are o amprentă de indenditificare în mediul on-line, cunoscută pe scurt I.P  (Internet Protocol), dar nu doresc să intru în detalii sofisticate şi inutile pentru acum. Pentru accesarea e-mail-urilor sunt necesare introducerea „Username”-ului (numele de utilizator, ales după bunul chef şi imaginaţia fiecăruia)  şi „Password”-ului, adică parola, ca element unic de identificare, iar în cazul în care, din varii motive, un utilizator avea probleme cu „logarea” (intrare în cont), cum că şi-a uitat parola, asistenţa tehnică îl putea ajuta cu o altă parolă, pe care i-o trimitea pe e-mail.
   Dar, după cum spuneam, de ceva vreme, cei doi titani ai internetului nu mai fac disponibile noi adrese fără ca solicitantul să treacă în formularul de care am pomenit şi un număr valid de telefon. Mai mult, şi pentru conturile vechi sunt făcute demersuri pentru obţinerea numerelor de telefon. Pretextul ar fi tocmai protejarea datelor personale şi evitarea pierderii contului de e-mail, caz în care ar urma să fim înştiinţaţi telefonic. Să fim serioşi, este o minciună ordinară!
   A pune la dispoziţia lor un număr de telefon, preferate fiind, desigur, cele ale operatorilor mobili, ar fi ca şi cum aţi ieşi în pielea goală, nu la plajă, ci prin centrul oraşului, pe stradă. Intimitatea personală ar fi zero maxim şi definitiv, iar protecţia promisă va deveni în scurt timp o insurmontabilă vulnerabilitate în mediul on-line. Doar un naiv patogen mai poate crede la ora asta că lumea virtuală este fără de prihană, în care să-ţi pui sufletul pe altar. Nu sufletele sunt vânate, ci date, adrese, conturi bancare, toate cât se poate de reale şi cât mai bogate în informaţii.
 Bun, dar la ce le-ar folosi, totuşi, numerele de telefon? Mai întâi, vă reamintesc că am menţionat anterior termenul de „număr valid”. Prin urmare, nu încercaţi să-i fentaţi cu unul „la mişto”, dar nici cu cele de la cartelele preplătite, adică fără identitate. Vor fi respinse. Aşadar, „valide” sunt considerate abonamentele telefonice active şi încheiate pe bază de contract între beneficiar şi operator. Ştiţi ce date aţi trecut în contract, nu? Printre altele, adresa de domiciliu, CNP-ul, serie şi număr de buletin sau Carte de Identitate etc.
N-am intenţia de a face verosimilă fantezia Matrix, căci, până la urmă, poate că nu SRI, KGB, CIA, FBI sau cine ştie ce altă Agenţie ar fi răul cel mai mare pentru bizonimea de rând, însă încercaţi să vă închipuiţi în ce calvar s-ar transforma viaţa voastră cu sute de apeluri telefonice zilnice în scop comercial, cu tone de flyere, broşuri şi alte efecte publicitare primite la cutia poştală, aia de la curte sau de la bloc, başca solicitările umanitare, ori concursurile fantomă câştigate prin extrageri la sorţi minune, pe scurt capcane ce vor „ciupi” sau goli veniturile voastre.

   Ce este de făcut? Evitaţi să le oferiţi numerele de telefon.  Cei ce aveţi conturi vechi, atât pe Yahoo, cât şi pe Gmail-ul de la Google, nu vă repeziţi să daţi curs insistentelor solicitări. Daţi click pe „Aminteşte-mi mai târziu” sau „Nu, mulţumesc!”. Doritorii de conturi noi, sau cei care abia îşi înfiinţează o adresă de e-mail, încercaţi să vă orientaţi de la bun început către alţi furnizori. Sunt o mulţime de site-uri mai puţin populare decât cele două, sau puteţi apela la serviciile unui furnizor contra-cost. Suma este modică şi poate fi achitată lunar, sau anual, dar scăpaţi de stresul numărului de telefon şi toate riscurile aferente.

   În concluzie, pentru binele şi siguranţa voastră, nu le puneţi la dispoziţie numerele de telefon şi nici nu fiţi exagerat de darnici cu divulgarea datelor cu caracter personal. Faceţi un minimum de efort să înţelegeţi, să credeţi şi să acceptaţi faptul că cineva le are la îndemână şi le va folosi mai devreme sau mai târziu, însă nu în folosul vostru:
   Celor ce cred că universul poştei electronice gravitează în jurul sorilor Yahoo şi Google, le pun la dispoziţie câteva website-uri ce oferă gratuit e-mail, dar şi alte multe servicii. 
   Personal, folosesc http://www.webgarden.ro/, unde mi-am dezvoltat şi o pagină bussines, însă, iată, aveţi de unde alege:
 
www.email.ro -  Email gratuit, trafic 5MB, dosare, 10MB stocare.
www.kappa.ro - Ofera posibilitatea gazduirii unei casute de e-mail.
mail.acasa.ro - Ofera posibilitatea gazduirii unei casute de e-mail.
www.zzup.ro - 80MB stocare email, 20MB album foto web.
www.141.ro - Email gratuit, peste 25 domenii, 10MB, antivir.
www.banipeweb.com -  Email gratuit nume@banipeweb.com, 6Mb pentru mesaje, rapid, usor de utilizat, accesibil de oriunde.
www.suntdestept.com -  nume@SuntDestept.com . Email gratuit, pe viata, accesibil de oriunde, usor de utilizat si extrem de rapid. Grabeste-te sa rezervi numele preferat. 
www.hotmail.com - Free, 2 MB inbox.
www.mail.com - Free email

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.