joi, 13 martie 2014

Smart Home Energy, escrocherie în scurtcircuit

   Intrat pe Facebook pentru o anumită chestie, am prins cu coada ochiului un anunţ, pe coloana din dreapta, cu titlul " Economiseşte Bani" şi o poză mică, în care un ştecher ar urma să fie introdus într-o priză cu tensiunea de 220 volţi. Presimţeam că este încă o bazaconie, dar dau "clik" să văd despre ce-i vorba. Fără să o mai lungesc aiurea, redau cu Copy/Paste:


"Te-ai saturat de facturile mari de energie electrica pe care le primesti lunar? Te-ai gandit deja la o modalitate de a reduce consumul de energie electrica, pentru a putea plati facturile la compania de electricitate? Esti stresat doar la gandul sosirii facturii de curent electric? Te-ai saturat sa tot economisesti curent electric,sa traiesti si sa dormi iarna intr-un apartament friguros,iar vara sa te coci de caldura in casa, doar ca sa faci fata costurilor?"

După care, un titlu şoc:

"Am reusit sa reduc costul facturii de energie electrica cu pana la 75% lunar, datorita acestui dispozitiv inovativ."

   Nu sunt în situaţia de a face frigul pe timp de iarnă şi nici nu mă coc în casă pe timpul verii, dar dacă ar fi loc şi pentru ceva economii, evident, nu mă dau în lături. Nu terminasem de citit primul pasaj şi mi-am dat seama că este vorba de o "ţeapă" ordinară. Continuu să parcurg, cu maximă atenţie, tot materialul de prezentare a unui aparat, Smart Home Energy, care ar face minuni cu factura la curent, indiferent de numărul  consumatorilor electrici puşi la treabă într-o gospodărie: Maşini de spălat, cuptoare şi aragazuri electrice, instalaţii de climatizare şi câte o mai avea omu' prin casă. Pe un site dedicat comercializării acestui Smart Home Energy, prezentarea completă ar fi:

 
"Smart Energy optimizeaza si imbunatateste performantele retelei. Actioneaza ca un filtru care elimina caderile de tensiune, zgomotele, stabilizeaza tensiunea de alimentare, optimizand in felul acesta consumul de energie, economisind energie electrica si bani. Smart Energy actioneaza asupra tuturor aparatelor care produc deranjamente in retea. Reduce consumul de curent electric la aparate de aer conditionat, frigidere, masini de spalat, aspiratoare, televizoare, computere, tuburi fluorescente, masini de spalat vase, congelatoare, echipamente de birou. Chiar si cu toate aparatele din clasa A-aparate economice, Smart Energy va reusi sa economiseasca maxim de energie electrica in locuinte si prin urmare sa scada pretul facturilor."

Bun, dar ce este acest aparat? Haideţi să vedem:

Smart Energy se bazeaza pe o tehnologie noua, revolutionara de economisire a consumului de energie electrica si de reducere cu pana la 75% a costului acesteia in apartament, casa sau birouri. Dispozitivul trebuie doar conectat la o priza. Smart Energy este un dispozitiv de inalta calitate, eficient, cu rezultate dovedite in intreaga lume, care ofera bucurie milioanelor de familii ,ajutandu-le sa economiseasca bani lunar." 

   Să punem punct prostiilor şi să ridicăm voalul de pe această escrocherie ordinară! Este sificient să privim fotografia în care ne este prezentat...nici nu ştiu cum să-i spun!...aparat, dispozitiv...hmm!...Nici nu are importanţă, pentru că, în interior, nu este nicio revoluţie ştiinţifică. Mai mult decât să aprindă două luminiţe LED, care, atenţie!, sunt consumatoare de electricitate, nu veţi constata în veci vreo reducere a costurilor la factură. Vă rog să mă credeţi că mă pricep la electricitate ceva mai mult decât să schimb un bec sau siguranţa de la cofret, dar sunt conştient că nu m-ar crede nimeni numai pe un cuvânt de onoare şi voi încerca să argumetez:

  • Unitatea de măsură contorizată este Watt-ul (reprezintă puterea), iar facturile de plată sunt calculate pentru cantitatea de putere consumată într-o oră. Puterea poate fi produsă (Hidrocentrale, termocentrale, generatoare, eoliene etc), sau consumată (orice aparat electronic, electro-casnic etc alimentat la reţeaua electrică).
  • Orice consumator de energie electrică are ca specificaţie tehnică, din fabrică, puterea necesară într-o oră pentru funcţionarea optimă la un anumit nivel de eficienţă (mic, mijlociu, mare, adică acele trepte de răcire, încălzire etc)
  • Tensiunea electrică pentru uz casnic în Europa şi, implicit, în România este de 220 volţi curent alternativ, la o frecvenţă de 50 Hz. În mediul rural, aceşti parametrii au abateri uşor de sesizat, mai ales la instalaţiile de iluminat, fiind înregistrate tensiuni şi de 180 de volţi pe reţea, numai că o tensiune mai mică pentru un aparat înseamnă un consum mai mic, în timp ce un şoc de tensiune în plus (peste 220 de volţi) va avea, în final, ca rezultat un consum zero, prin arderea aparatului.
  • Niciun dispozitiv sau aparat nu va determina, în regim de tensiune alternativă, ca un consumator electric să consume mai puţin pentru un nivel superior de putere. Mai clar: Dacă un frigider consumă, din proiectare, un kilowat (o mie de waţi) pe oră (1KW/h) pentru o temperatură internă de 12 grade Celsius, atât va consuma când îl alimentezi la orice 220 (reţea naţională, generatoare individuale etc), ca şi la orice 110 (cazul SUA).
   Cele enumerate mai sus sunt principiile elementare, ce ar trebui să fie cunoscute de orice gospodar. Este inadmisbil să vii pe piaţă cu un produs şi să reduci informaţia doar la " se bazează pe o tehnologie nouă, revoluţionară de economisire a consumului de energie electrică". Ce tehnologie? Ce revoluţie? Sunt aiureli, praf în ochi, momeli evidente pentru naivi şi neinformaţi. Acea cutie de plastic nu are ce să filtreze la curentul alternativ, care este sinusoidal. Acea cutie nu produce nimic, după cum nici nu îmbunătăţeşte nimic mai mult decât veniturile comercianţilor. Acea cutie nu are marca niciunui producător consacrat, după cum nici nu este atestată de forurile de specialitate. Precum alte sute, mii de produse dubioase, acest Smart Home Energy este o făcătură chinezească, vândută la un preţ atractiv unui număr cât mai mare de victime, căci nu le pot spune clienţi.
    În cazul de faţă, această glumă proastă se comercializează conform anunţului:


    Cei care vor continua să creadă în povestea asta cu pitici şi peştişori de aur, să nu le fie teamă de data care va expira mâine, pentru că poimâine va apărea un alt anunţ, cu o altă scadenţă, probabil 16 martie.
    Mizând precum pescarul pe un năvod plin cu peşte, la finele bătăilor de câmpi cu şi despre aparatul revoluţionar nu lipsesc cele câteva comentarii, postate de câţiva entuziaşti beneficiari într-o satisfacţie vecină cu orgasmul, afirmând chiar că economia de 75% a fost chiar din luna imediat următoare după instalarea apartului-dispozitiv-revoluţionar. Mda, numai că nefericitul care a scris prostiile astea nu a luat în calcul un fapt extrem de simplu: în România, factura electrică este plătită trei luni la "estimativ", după care o "regularizare". În plus, ca un făcut, orice postare cu argumetare contra dispare în secunda doi. De ce oare?
   Aşadar, vă invit încă o dată, pentru a enşpemia oară, să căscaţi ochii, să ţineţi bairele pungii strânse şi să  nu cumpăraţi nimic până nu vă informaţi!

12 comentarii:

  1. Hi
    I think it looks amazing. I'm not sure I would have had the patience that you had though! energy efficient construction

    RăspundețiȘtergere
  2. bine ca mai sant oameni cu bun simt si demasca excroceriile unor produse minune!!!!!,inainte de a cumpara ceva interesativa...,ca de aceea exista internet si pana la tine au fost altii care au muscat momeala,....asadar informatia este vitala pentru buzunar.!!!!!.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da e o smecherie Home Smart Energy-ul asta.Multumesc Cristian ca mai informat.Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  4. Orice ai baga intr-o priza (ma refer la ceva care are si ceva circuite incluse in el) devine automat:CONSUMATOR DE ENERGIE ELECTRICA. Nici Smart Energy nu face exceptie de la regula.

    RăspundețiȘtergere
  5. E bine ca mai demascati asemenea escrocherii....dar de robinetul delimano ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eram pregătit să demasc o altă escrocherie, însă voi reţine şi acest robinet Delimano. Am aruncat o privire pe datele tehnice, iar cei 3 KW îmi pare un consum fabulos. Mă voi documenta.

      Ștergere
    2. Cunosc pe cineva care a achizitionat un astfel de robinet pentru o cabana. Evident ca n-a functionat (incalzirea apei) Becul acela rosu nu se aprindea deloc. Se putea folosi ca un robinet obisnuit ....doar pentru apa rece! L-a dus inapoi si fara nicio problema produsul a fost inlocuit cu unul "nou" sigilat. L-a montat din nou si?.....stupoare, din nou n-a incalzit apa! led-ul rosu ramanand in continuare stins. L-am ajutat cu verificarea cablului care putea fi intrerupt sau chiar a prizei care putea fi defecta.Cablul era bun, priza la fel. L-am sfatuit a 3-a oara cand merge sa-l schimbe sa le spuna celor din magazin sa-i faca o proba acolo. Ar putea sa-l bage in priza 2 secunde pana se aprinde becul acela rosu care semnalizeaza functionalitatea "miraculoasei rezistente", insa cei de la magazin sustin ca nu sunt autorizati sa faca asa ceva ! =))

      Deci concluzie NU RECOMAND !!!
      Apropos sunt convins la cativa hectolitrii de apa incalziti (daca cumva la cineva functioneaza) ce depuneri de calamina vor fi pe "miraculoasa rezistenta".

      Ștergere
    3. Valoros comentariul, mulţumesc!

      Ștergere
  6. Asteptam parerea despre robinetul Delimano , oare chiar functioneaza ?
    Adica apuca sa incalzeasca apa care trece asa rapid prin el .. ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În fapt, "robinetul" este un boiler instant. Poate încălzi în cinci secunde un debit de 1,5 - 2 litri de apă pe minut, dar, atenţie!, are un consum de 25Kwaţi pentru 1 mc. de apă. Poate fi observat că raportul debitului scăzut de apă, de maximum 2 litri, la cei 3 KW pe oră consumaţi plasează produsul în zona alternativelor mai scumpe şi ineficiente, dar pentru spaţii reduse, ori a rigorilor estetice.

      Nu are rost să fac un material special pentru robinetul Delimano, din moment ce nu este "ţeapă", dar sper ca răspunsul să fie satisfăcător.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.